sreda, 4. julij 2012

Letala

 Airbus A380


Airbus A380 je dvonadstropno, štirimotorno reaktivno letalo, ki ga proizvaja Airbus S.A.S. Prvi polet tega letala je bil 27.aprila 2005 v Toulousu v Franciji. Prvi komercialni leti se naj bi pričeli konec leta 2006 po 15-mesečnem testiranju, prvo letalo pa je 15.oktobra 2007 prejela družba Singapore Airlines. Prve lete je opravilo na liniji Singapur-Sydney. Med razvojem je to letalo nosilo ime Airbus A3XX, s tem letalom pa je povezan tudi vzdevek Superjumbo.
Slika:1er vol de l' A380.jpgA380 je največje potniško letalo na svetu, saj prekaša Boeing 747, ki je bilo največje 35 let. Največje komercialno letalo v uporabi je en primerek letala Antonov An-225, vendar pa lahko to prepelje le 80 potnikov.
Slika:Airbus A380 cockpit.jpg














Pilotska kabina A380










Tukaj si lahko ogledate prvi polet Airbusa A380:

torek, 3. julij 2012

Hahahahaha!!!!!!

Gotovo ste že gledali Policijsko akademijo. Verjetno se boste nasmejali ob teh posnetkih!!

Potujemo.....

Pozdravljeni! Danes vam bom predstavil srednjeveško in najlepše mesto Dalmacije, Dubrovnik!



Dubrovnik

Dubrovnik je pristaniško in zgodovinsko mesto, ter eno od najvidnejših turističnih letovišč ob obali Jadranskega morja, na skrajnem južnem delu Hrvaške. Je eno od štirih največjih mest Dalmacije.






 

Zgodovina

 Nastanek mesta Dubrovnik sega v relativno daljno preteklost ter je - podobno kot v primeru mnogih starih sredozemskih mest - obdan z legendami. Od več legend o njegovem nastanku je zgodovinsko najbolj utemeljena legenda, ki povezuje nastanek novega mesta z uničenjem in propadom starega rimskega mesta Epidaura (na mestu današnjega Cavtata) v 7. stoletju. Pozneje se je mesto razvilo v pomembno trgovsko silo in središče mestne državice, Dubrovniške republike, ki je obstajala do leta 1808.

                     Grb 
Grb Dubrovnika
                                                                 
Slika:Dubrovnik-2003.JPG




















 Glavna Dubrovniška ulica, t.i. Stradun


 

Klima

Mesto Dubrovnik je najjužnejše hrvaško mesto. V njegovi okolici vlada izrazita mediteranska klima . Povprečna letna temperatura znaša okrog 17 °C, odlikuje se po zelo blagih zimah ter zelo sončnih in suhih poletjih. Povprečna temperatura v zimskih mesecih znaša okrog 10 °C, maksimalna povprečna letna temperatura pa okrog 26 °C. Od burje mesto varuje planina Srđ, od sunkov juga pa delno Otok Lokrum. Kot celotno hrvaško obalo Jadrana, dubrovniško primorje poleti osvežuje maestral, to je prijeten, priobalni, dnevni termični veter, ki piha z morja proti kopnemu. Dežuje navadno v zimskem obdobju, pojav snega pa je povsem izjemen. Povprečna letna temperatura je višja od 21 °C, povprečna letna količina padavin pa je 1250 mm.

 

Znamenitosti


  • Mestno obzidje
  • Vrata s Pil, Dubrovnik, zahodna mestna vrata
  • Arzenal, vojaško skladišče in ladjedelnica
  • Lazareti, mestna karantena
  • Gruž, mestno pristanišče
  • Stolp Minčeta, trdnjava Minčeta
  • Trdnjava Revelin
  • Trdnjava Lovrijenac
  • Placa, mestna ulica
  • Palača Sponza
  • Knežji dvorec
  • Trdnjava Mrliški zvon, obramba mesta pred napadi z morja
  • Trdnjava Sv.Ivan, obrambna trdnjava mestnega pristanišča


Placa
 Knežji dvorec


Trdnjava Sv. Ivan

Pristanišče Gruž





Upam, da vam je bila predstavitev všeč. Lepe počitnice še naprej!